Inlocuirea ceramicii cu tapet pentru bucatarie

Transformarea bucatariei intr-un spatiu de poveste cu ajutorul tapetului poate fi o idee minunata! Tapetul rezistent la umiditate este potrivit pentru a fi aplicat in bucatarii, unde nivelul de umiditate si posibilitatea stropirii peretilor sunt mai mari. Acesta poate adauga o nota de eleganta, unicitate si caldura in spatiul tau, transformandu-l intr-un loc placut si primitor.
Un tapet bucatarie este fabricat din materiale care resping apa, cum ar fi vinilul, permitand sa reziste la umezeala si sa se curete foarte usor in cazul aparitiei petelor sau murdariei.

Idei care sa inspire la transformarea bucatariei

Tapeturile pentru bucatarie imitatie caramizi cu efect texturat se afla in capatul luxos al tendintei de design industrial. Folosit ca perete caracteristic, poate fi completat cu vopsele gri si va crea o eleganta intunecata in orice bucatarie, dand o nota industriala contemporana. Pentru a ajuta vizual luminozitatea incaperii, se poate opta pentru o mobila deschisa la culoare, de preferat uni, pentru a nu incarca prea mult ambientul.
Luminile sunt un alt factor foarte important, mai ales in bucatarie. Montarea unor spoturi care sa puna accent pe peretele in cauza, te va ajuta sa creezi o trecere armonioasa de la un cadru industrial la unul calduros si primitor.

tapet pentru bucatarie
tapet pentru bucatarie

Tapetul cu efect de perete din lemn si piatra se potriveste excelent intr-o bucatarie mai mare, cu multa lumina naturala, pentru a evita ca incaperea sa para prea intunecata. Adaugarea notelor aurii, din cupru, sau negre, cum ar fi ornamentele, ramele foto sau politele vor adauga o stralucire camerei ce va ajuta la evidentierea elegantei.

tapet pentru bucatarie
tapet pentru bucatarie

Instructiuni de aplicare ale tapetului pentru bucatarie

Pregatirea suprafetelor pe care se aplica acest produs:

Suprafetele (placile de rigips, cimentul, faianta existenta sau peretii pe care se aplica tapetul pentru bucatarie) ar trebui sa fie în mod ideal netede, solide, uscate si fara crapaturi sau gauri. Suprafetele care nu sunt netede trebuie corectate prin utilizarea unui material de umplere adecvat.

Aplicarea adezivului:

Pentru suprafetele absorbante, cum ar fi cimentul sau gips-cartonul, se va folosi un adeziv normal pentru tapet greu din vinyl. Aplica adezivul pe bucata de tapet taiata, impatureste-o aducand marginile exterioare spre mijloc si las-o sa absoarba adezivul timp de aproximativ 10 minute.

Pentru suprafetele neabsorbante, cum ar fi suprafetele tratate cu ulei sau vopsite, este necesar sa folosesti adezivul de dispersie comercial obisnuit. Umezeste partea din spate a bucatii de tapet cu apa, las-o sa se inmoaie timp de aproximativ 10 minute si apoi aplica adezivul pe perete in zona destinata bucatii taiate.

Este necesar sa respecti intotdeauna instructiunile de aplicare furnizate de producatorul adezivului.

Aplicarea pe perete:

Se taie prima bucata din rola, plasand inceputul modelului in partea de sus si permitand o usoara suprapunere in partea de jos.

Apoi, se aplica prima bucata de tapet pentru bucatarie, pornind de la tavan, si asigurand o aliniere verticala. Taie urmatoarele bucati astfel incat sa asiguri alinierea modelului bucatilor taiate, cu suprapunerea necesara din partea superioara si inferioara si aplic-o langa bucata de tapet lipita anterior dupa aplicarea adezivului. Evita rosturile din coltul camerei.

Atentie: Resturile de adeziv se indeparteaza imediat cu apa curata!

Sigilarea:

In incaperile care sunt supuse umezelii, este esential sa se asigure ca toate marginile si imbinarile sunt etansate cu silicon sanitar. Acest lucru impiedica patrunderea umezelii sub suprafata acoperita de tapet. Cand ai terminat, asigura-te ca incaperea este bine ventilata!

Intretinerea

Curatarea tapetului pentru bucatarie se poate face foarte usor, deoarece acesta este impermeabil. Curatarea poate fi efectuata, de exemplu, cu agenti de curatare lichizi comerciali usori, sapun sau alti detergent similiari. Dupa aceea clateste delicat si cu atentie peretele cu apa curata.

Atentie: Evita intotdeauna contactul tapetelor de bucatarie cu acetona, solventi de curatare si caldura directa!

Inlocuirea

Inlocuirea tapetului chiar si dupa mai multi ani se face foarte usor indepartand suprafata din PVC, separandu-o de hartia suport intr-un colt superior sau inferior si tragand-o in stare uscata de pe hartie. Stratul de hartie care ramane pe perete este o suprafata ideala pentru o activitate de tapetare ulterioara.

"Bucataria este intr-adevar castelul in sine. Aici ne petrecem cele mai fericite momente si locul unde gasim bucuria de a fi o familie." - Mario Batali